Transportfirma beschuldigd van uitbuiting Franse chauffeurs (FD)

Chauffeurs die verplicht frauderen met bestuurderskaarten, langer moeten doorwerken en worden bedreigd als ze ontslag willen nemen. Het zijn de verdachtmakingen van vakbond FNV en de Belgische Transportbond (BTB) aan het adres van transportbedrijf Martin Wismans uit Venlo. ‘Alleen gaat het ditmaal niet om Filipijnen en Roemenen, maar om Franse chauffeurs’, aldus John Reynaert, functionaris bij de BTB.

Wismans ligt al langer onder vuur. Afgelopen zomer deed de FNV aangifte wegens de uitbuiting van circa 25 Filipijnse chauffeurs. Via brievenbusfirma’s in Slowakije reden zij voor de Nederlandse onderneming. Onder erbarmelijke omstandigheden, volgens Edwin Atema die de misstanden onderzocht. De Filipino’s sliepen wekenlang in hun cabines, zonder vrije tijd, tegen een salaris van € 690 netto per maand.

 

Roemenen gered

‘Eerder deze maand hebben we twee Roemenen van een parkeerplaats nabij Luik gered’, vervolgt Reynaert. De chauffeurs besloten te stoppen met rijden omdat Wismans weigerde salaris uit te betalen. Naar verluidt ging het om € 3000 plus een reeks aan openstaande verkeersboetes op de vrachtwagens. De Belgische vakbond heeft zich over de Roemeense chauffeurs ontfermd.

 

 

Een bericht over dit incident op de Franstalige Facebookpagina van BTB leverde nieuwe klachten op. Nu van Franse chauffeurs. Zij werkten in de periode 2012-2015 voor Wismans via een Nederlandse arbeidsovereenkomst. Op basis van gesprekken stelt Reynaert dat zij niet correct werden betaald, reden met dubbele chauffeurskaarten en valse vrachtbrieven meekregen. ‘Wanneer zij ontslag wilden nemen, werden zij fysiek bedreigd’, aldus de vakbondsman.

 

‘Sociaaleconomische criminelen’

Komende zaterdag wordt een aantal chauffeurs verwacht op het BTB-kantoor in het Belgische Doornik. Daarbij is ook de FNV aanwezig. De bonden hopen zo het dossier tegen Wismans aan te vullen. Atema heeft geen goed woord over voor de firma. ‘Sociaaleconomische criminelen van de Europese snelwegen’, zegt hij erover.

Vanuit de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) loopt een onderzoek naar Wismans. Dit naar aanleiding van Atema’s aangifte wegens mensenhandel. Over de voortgang wil een woordvoerder geen mededelingen doen.

Een mannelijke medewerker van Wismans hield het woensdag kort, alvorens de hoorn erop te gooien. ‘Wij geven geen commentaar. Dank u vriendelijk.’

 


Dit artikel verscheen op 1 december 2016 in Het Financieele Dagblad.