Brexit begint door te dringen tot huizenmarkt Londen (FD)

Oververhitting remt af nu buitenlanders zich terugtrekken. Amsterdam probeert een graantje mee te pikken

 

De angst voor een brexit begint de huizenmarkt in Londen, tot voor kort nog hét symbool van oververhitting in Europese hoofdsteden, parten te spelen. De huurprijzen zijn in augustus voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Huren in de Britse hoofdstad is met een maandelijkse £1280, circa 0,5% goedkoper dan een jaar eerder.

Londense huiseigenaren verlagen daarnaast hun prijzen om biedingen uit te lokken. Over heel Londen was er sprake van 2,6% daling op maandbasis, de sterkste neergang in twee jaar. In centraal gelegen stadsdelen ging de prijs met 3,6% omlaag, bleek maandag uit een rapport van de Britse vastgoedwebsite Rightmove. Op jaarbasis stijgen de huizenprijzen overigens nog wel (+2,1%), zij het in een beduidend lager tempo dan voorheen.

 

Rente omlaag

De brexit leidt op meerdere fronten tot onzekerheid in Groot-Brittannië. De Bank of England greep onlangs in om de economische schade te repareren die de uitslag van het referendum heeft veroorzaakt. De bank verlaagde begin deze maand de rente, voor het eerst sinds 2009. Daarnaast blies het zijn opkoopprogramma voor staats- en bedrijfsobligaties nieuw leven in.

Het rentetarief moet het afsluiten van een hypotheek voordeliger maken. ‘Iedere week wordt honderdduizenden keren navraag gedaan’, zegt Miles Shipside, marktanalist bij Rightmove. ‘Door de verlaging worden goedkope leningen nog goedkoper. Dat moet vertrouwen geven.’ In de vier weken tot 7 augustus vonden circa 20% minder transacties op jaarbasis plaats.

Makelaarskantoren in Londen zien hun winstgevendheid overigens al langer teruglopen. Onder meer de beursgenoteerde makelaar Foxtons, die over de zes maanden tot juli een 42% lagere winst boekte.

 

Extra belasting op tweede huizen

Een andere reden voor de dip is de extra overdrachtsbelasting op tweede huizen, die 1 april inging. Investeerders die deze ‘stamp duty’ wilden ontlopen, sloegen hieraan voorafgaand hun slag op de woningmarkt.

Ondertussen kost Brits vastgoed Europeanen en Amerikanen met de dag minder. Maandag zakte de waarde van het Britse pond voor het eerst in drie jaar onder de €1,15 en voor het eerst in vijf weken onder de $1,29. De gemiddelde vraagprijs van een woning in de Britse hoofdstad bedraagt ruim £619.000, omgerekend zo’n €716.000.

 

Buitenlandse investeerders betalen doorgaans een significante meerprijs van 25%

 

Desondanks verkocht nieuwbouw in augustus minder, stelt vastgoedfonds London Central Portfolio (LCP). Het aantal transacties in Inner London ligt 43% lager dan een jaar eerder. Juist buitenlandse investeerders trekken zich terug, aldus LCP. Zij zijn de belangrijkste opkopers van nieuwbouw in de Britse hoofdstad, dat een gemiddelde prijs kent van ruim £914.000. ‘Ze betalen doorgaans een significante meerprijs van zo’n 25%’, aldus Naomi Heaton, ceo van LCP. Als deze bieders wegvallen, ontstaat overaanbod in het hogere segment en dalen volgens haar de prijzen.

Ondertussen proberen Nederlandse makelaars rijke Russen en Arabieren te interesseren voor Amsterdam. ‘Die zoeken een mooi, modern appartement of penthouse’, zegt Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate. ‘Als je Londense prijzen gewend bent, dan vind je onze hoofdstad natuurlijk attractief geprijsd.’

 


Dit artikel verscheen op dinsdag 16 augustus 2016 in Het Financieele Dagblad (voorpagina). Foto via Flickr.