Daar gaan ze, onze journalisten in spe

Na vijf maanden te hebben doorgebracht in het redactielokaal op de Erasmus Universiteit zijn de journalisten die ik vijf maanden lang heb mogen begeleiden, uitgevlogen. Zij lopen in de maanden juni-augustus stage bij verschillende landelijke en regionale nieuwsmedia, waaronder de Volkskrant, de Telegraaf, Het Parool, ANP, De LimburgerTrouwen De Stentor.

 

Daarmee komt een voorlopig einde aan het practicumdeel van de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek – PDOJ in de journalistieke volksmond. De deelnemers zijn de afgelopen vijf maanden in Rotterdam klaargestoomd voor de praktijk, een driemaandenstage bij de aangesloten krantentitels en een persbureau.

Een zomer lang hebben zij de tijd om zich door te ontwikkelen tot volwaardig dagbladjournalist. Daarbij kunnen de deelnemers terugvallen op de vaardigheden en kennis die ze de afgelopen periode in een recordtempo tot zich hebben genomen. De PDOJ wordt niet voor niets een snelkookpan of commando-opleiding genoemd. Volgend jaar januari starten we met maximaal twintig nieuwe deelnemers.

Noeste arbeid

Tijdens de voorbije vijf maanden is hard gewerkt. Er waren primeurs, prachtige interviews, soepel geschreven reportages. Ook werd van minuut tot minuut verslag gedaan van de gemeenteraadsverkiezingen. Maar, en zo hoort het, er waren misschien nog wel meer mislukkingen. Nieuwsverhalen die niet van de grond kwamen, leren omgaan met het leger woordvoerders, altijd de druk van die snel naderende deadline. Tijdens de opleiding is alle ruimte voor het maken van fouten.

Een aantal verhalen belandde al in de regionale en nationale pers. Zo schreef Martijn Schoolenberg aan het begin van de cursus een verhaal voor het AD. Marieke de Ruiter kreeg de Leeuwarder Courant zover haar artikel mee te nemen. Anouk Boone stond zowel in FD Persoonlijk, de weekendbijlage van het FD, als in NRC Handelsblad (tweemaal).

Dat belooft wat. Houd de kranten de komende drie maanden daarom goed in de gaten. De verslaggevers op stage zijn: Anouk Boone en Jarron Kamphorst (beide Trouw), Nikki Catlender en Virginia Groenendijk (beide AD), Tom Grosfeld en Marieke de Ruiter (beide Het Parool), Eva van Lenteren en Martijn Schoolenberg (beide de Telegraaf), Emma Parmentier (ANP), Caitlin Stooker (FD), Ellyn Valkengoed (de Stentor), Martine Zwets (De Limburger), Sam de Graaff en Myrel Morskate (beide de Volkskrant).

Lichting 2019

Terwijl de huidige lichting stage loopt, is organisator van de opleiding Erasmus Academie druk met de voorbereidingen voor volgend jaar. Op 12 juli en 25 oktober vinden selectiegesprekken met kandidaten plaats.

Dus, WO-diploma op zak en altijd al journalist willen worden? Kijk dan eens op de website van de Erasmus Academie en ontdek hoe je in acht maanden wordt opgeleid tot journalist. Lichting 2019 start op maandag 7 januari.