Één dag tikken, drie keer in de krant

Voor het Financieele Dagblad schuif ik regelmatig aan bij de nieuwstafel. De plek op de redactie waar gebeurtenissen direct vertaald wordt in berichtgeving op de site. Het gaat vooral om financieel-economische zaken die buiten de portefeuille van vakredacteuren vallen of waar zij zelf niet aan toekomen. Sowieso zijn rampen of aanslagen (zoals Parijs en Brussel) nergens belegd. Wie op zo’n moment aanwezig is, schrijft. Bij het FD is dat de nieuwstafel.

 

Digital only

Sinds maandag 3 oktober werkt de redactie digital only. Dit houdt in dat alle artikelen in eerste instantie op het web verschijnen. De papieren krant is niet langer leidend, maar blijft wel bestaan. Zowel door de week als op zaterdag. De krant lezen, is een moment waarop de tijd even wordt stilgezet, volgens hoofdredacteur Jan Bonjer. Voortaan wordt de papieren editie samengesteld uit de beste artikelen die op het web zijn verschenen.

 

fd_meneer-geluk_maurice-geluk_facebook-marketplace

 

Tijdens zo’n nieuwstafeldienst schrijf ik, leert mijn ervaring, gemiddeld vijf artikelen. Varierend van korte (150 woorden) tot lange (500 woorden). Daarvan belandden er afgelopen dinsdag drie in de krant. Op de voorpagina een ‘kortje’ over de door de VS gestaakte gesprekken met Rusland over Syrië, een ‘tweekolommer’ over de ontslagronde bij ING België (samen met een collegaredacteur) en een verhaal op de ‘OND 1’ – het ondernemenkatern – over de nieuwe marktplaatsapp van Facebook.

Het grote voordeel van papier is: die kunnen weer mooi het plakboek in.