Fiod arresteert spion voor China bij Siemens (FD)

De 65-jarige man die donderdagmiddag door de Nederlandse opsporingsdienst Fiod is aangehouden in een onderzoek naar bedrijfsspionage is een medewerker van Siemens Nederland. De man wordt verdacht van schending van octrooirechten en schending van bedrijfsgeheimen.

Zijn aanhouding werd vrijdag bekendgemaakt door het in fraudebestrijding gespecialiseerde Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Aansluitend is de bagage van de arrestant, de werkplek en de woning in Twente van de verdachte doorzocht. Zijn digitale gegevensdragers en administratie zijn in beslag genomen. Het Fiod-onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Siemens Nederland bevestigt dat het gaat om medewerker van het bedrijf en dat hij momenteel wordt verhoord. Een woordvoerder benadrukt dat het onderzoek zich richt op de gearresteerde man en niet op het bedrijf zelf. Moederorganisatie Siemens AG geeft aan volledig met het onderzoek mee te werken. Zo zijn de laptop en e-mails van de man overhandigd aan justitie. Op welke afdeling de medewerker actief was, wil het bedrijf niet zeggen. Dat is alleen met de autoriteiten gedeeld. Voor zover de woordvoerder kon nagaan, is dit de eerste keer dat Siemens met deze vorm van bedrijfsspionage wordt geconfronteerd.

Tegen betaling

De verdachte heeft vermoedelijk tegen betaling technische informatie geleverd aan een Chinese concurrent. Bij zijn aanhouding stond de man op het punt om naar China te reizen. Het onderzoek is begonnen na aangifte door de werkgever van verdachte.

Om wat voor informatie het specifiek gaat, is onbekend. Siemens Nederland is actief in de sectoren industrie, mobiliteit/infrastructuur, energie en gezondheidszorg. Zo produceert het bedrijf turbines voor windmolens, was het betrokken bij de bouw van een centrum voor nucleaire geneeskunde in Zeeland en er worden treinen en trams gemaakt. Bij de Nederlandse dochter van het Duitse technologiebedrijf werken bijna 3000 mensen.

Het OM wijst erop dat octrooien beschermd zijn in Nederland. Het is verboden inbreuk te maken op octrooirechten. Als een werknemer beschermde bedrijfsinformatie verkoopt, schendt hij bedrijfsgeheimen.

‘Positie ernstig beschadigen’

Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn volgens het OM uitgegroeid tot ‘een fenomeen met internationale dimensies’. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, maar het kan volgens het OM ‘ook de positie van Nederland als kenniseconomie ernstig beschadigen’.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt al geruime tijd voor spionage op Nederlandse staatsgeheimen en op economische en wetenschappelijke informatie, vooral langs digitale weg. Uit het deze week gepubliceerde jaarverslag 2016 blijkt dat de geheime dienst de handen vol heeft aan Russische inmenging, naast jihadistisch terrorisme.

Spionage TU Eindhoven

Het is niet voor het eerst dat een spion recent op Nederlandse bodem in de kraag wordt gevat. In 2015 ontsloeg de TU Eindhoven een Russische natuurkundige na een tip van de AIVD. De wetenschapper, Ivan A., zou geheime informatie hebben doorgespeeld aan een Russische diplomaat.

A. deed in Eindhoven onderzoek naar kwantumfysica en nanofotonica, relevant voor de ontwikkeling van kwantumcomputers. De natuurkundige had iedere maand een afspraak in een koffiezaak in de Duitse stad Bonn waar hij geld ontving van een Russische diplomaat, in ruil voor geheime informatie over zijn onderzoek.

 


Dit artikel verscheen in de FD zaterdagkrant van 8 april 2017 (betaalmuur). In samenwerking met FD-collega Vasco van der Boon (Twitter). Foto bovenaan pagina via.