woningprijzen WOZ particuliere beleggers in Rotterdam

Interactieve kaart: 10 jaar Rotterdamse woningmarkt (Vers Beton)

Noem het de kers op de taart. Het pièce de résistance. Het spektakelstuk allicht. Supervet is ‘t in ieder geval wel: de interactieve kaart met daarin 10 jaar aan informatie over de Rotterdamse woningmark – tevens het einde van mijn vastgoedonderzoek

 

Ga direct naar de kaart. Of lees eerst de uitleg en de FAQ op de site van Vers Beton.

Wie een paar jaar geleden een woning in centrumwijk Cool heeft gekocht, mag in de handjes wrijven. Anno 2019 is het een van Rotterdams populairste plekken om te wonen. Gingen woningen daar op het dieptepunt van de markt in 2013 weg voor nog geen twee ton, inmiddels wisselen ze gemiddeld voor ruim 431.000 euro van eigenaar. Een stijging met krap 120 procent.

Het is slechts een van de opmerkelijke bevindingen uit mijn vijf maanden durende onderzoek voor Vers Beton. Het ging me specifiek om de invloed die particuliere beleggers op de stad uitoefenen – zij kopen in hoog tempo woningen op. Maar gaandeweg kwam ik veel meer interessants tegen. Alleen, in de serie artikelen onder de noemer Wie bezit onze stad? kreeg het merendeel van deze statistiek geen plek.

Dollemansrit

Vandaar dat al snel het idee ontstond voor een interactieve kaart. Een kaart waarin iedereen met een paar muisklikken ziet wat voor dollemansrit de woningmarkt de afgelopen tien jaar heeft beleefd. En nog steeds is het een gekkenhuis.

Zo werd een flink aantal wijken voor velen onbetaalbaar, deden woningcorporaties duizenden woningen van de hand en verkocht de gemeente nagenoeg al haar bezit. Maar liefst 17.400 woningen kwamen in handen van kleine particuliere verhuurders. Verder leer je dat de woningmarkt in de zomer van 2013 zijn laagste punt bereikte en in de jaren erna iets opkrabbelde.

Tja, had je toen maar een huis gekocht. Want in 2016 ging het hek definitief van de dam.

 


De kaart kwam tot stand in samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken en dankzij steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de supporters van Vers Beton. Ga direct naar de kaart. Of lees eerst de uitleg en de FAQ op de site van Vers Beton.