koffieTcacao_cover

Nu in ‘t winkeltje: koffieTcacao nummero 27

Een blad waar ik regelmatig voor schrijf, is koffieTcacao. Een magazine over – jawel – de betere koffie, thee en cacao. De zomereditie, met drie verhalen van mijn hand, ligt sinds begin juni in de schappen.

 

Zo ging ik langs in de koffiebranderij annex pijpenla van Lex Wenneker. Deze Nederlandse baristakampioen was zich in mei druk aan het voorbereiden op de wereldkampioenschappen barista die onlangs in Amsterdam zijn gehouden. Lex werd daar tweede. Een unieke (team)prestatie en de hoogste notering voor een Nederlander tot dusver. Verspreid over 8 pagina’s lees je alles over Lex’ chaotische voorbereiding en de enorme operatie die het organiseren van het jaarlijkse ‘WK Koffie’ inhoudt.

Van Rees

Wat vrijwel niemand weet, is dat Rotterdam onderdak biedt aan de grootste onafhankelijke theehandelaar ter wereld, Van Rees. Directeur Maarten Obbink vertelde ons gepassioneerd over het bijna 200 jaar oude bedrijf en nam ons vervolgens mee de monsterkamer in. Daar komen thee├źn binnen uit alle windhoeken. En als ze de keurmeesters en inkopers bevallen, kan het zomaar zijn dat binnen de kortste keren containers vol theebalen uit – zeg – Malawi koers zetten naar klanten waar dan ook. Grote kans ook dat de thee in jouw zakje door een van de handelskantoren van ‘Ven Ries’ is ingekocht.

 

De stamgast

Een bekende Nederlander of Vlaming verknocht aan koffie, thee of cacao; dat is De stamgast. Ditmaal was het de beurt aan de altijd in vintage kleding gestoken Regula Ysewijn. Behalve presentatrice van de Vlaamse versie van Heel Holland Bakt (Bake Off Vlaanderen) is ze kookboekenschrijfster, fotograaf en biersommelier. Bovenal is ze helemaal gek van alles wat Brits is, inclusief de keuken. Genoeg ingredi├źnten voor een lang vraaggesprek in de Mechelse voorjaarszon bij haar favo koffiezaak.


Je leest de volledige verhalen in de zomereditie van koffieTcacao. Die ligt nu in de boekhandels. Of je koopt hem in de webshop.