Mancave voor de fanatieke flipperaar (NRC)

Gerrit Zalm, oud-topman ABN Amro, de openingshandeling laten verrichten, bleek een gouden zet. Het Dutch Pinball Museum van Gerard van de Sanden (42) stond daardoor in een klap op de kaart. Niemand had een beeld bij wat ik ging doen, zegt hij. ,,Achteraf hoorde ik pas dat vrienden me voor gek hadden verklaard.”

Een beetje maf is het ook wel. Een in vijfentwintig jaar zorgvuldig opgebouwde collectie flipperkasten en filmparafernalia onderbrengen in de tweede Fenixloods. Vervolgens mogen bezoekers vrijwel alles aanraken. Maar voor Van de Sanden hoort het er gewoon bij: ,,Een flipperkast is om op te spelen.”

Bekende flipperaars

Zo’n 20.000 bezoekers wist hij het afgelopen anderhalf jaar naar Katendrecht te trekken. Van fanatieke flipperaar Zalm, schoolgaande kinderen en zakenmannen tot aan premier Mark Rutte. De muur van de vide, met zicht op het water voor Hotel New York, hangt vol bekende gezichten.

Op z’n veertiende kocht Van de Sanden zijn eerste flipperkast. Onderhand heeft hij er honderd, waarvan zeventig in het museum staan. Zijn absolute favoriet is The Matrix (naar de film). Een kast waaraan hijzelf drie jaar lang heeft geknutseld, met hulp van tientallen vrienden. Circa 3400 manuren zitten erin.

 

Wist je dat de eerste flipperkast uit Frankrijk komt?

 

Flipperverslaafd wil de museumbaas zich niet noemen. ,,Chronisch enthousiast” liever. Een vuurtje dat hij wat graag laat overslaan op anderen. Educatie speelt een grote rol. ,,Wist je dat de eerste flipperkast uit Frankrijk komt?” Zijn jongste exemplaar stamt uit 1900.

’s Weekends is het Dutch Pinball Museum open voor publiek. Voor zes euro speel je een uurtje. Een dagkaart kost vijftien euro. Doordeweeks leidt Van de Sanden schoolklassen rond, zijn er teambuildingsuitjes en bedrijfsborrels.

Kasten kopen

Het is hard werken, zegt hij, maar onder de streep blijft genoeg over om van te leven. Wat wordt verdiend, vloeit terug in het museum. Regelmatig schaft hij zeldzame flipperkasten aan, zoals de Humpty Dumpty uit 1947. Enthousiast: ,,De missing link in mijn collectie én de eerste met flippers.”

Groeiplannen zijn er. Die staan alleen in de koelkast totdat er meer duidelijkheid is over het huurcontract. Dat loopt over een jaar af. ,,Op een nieuwe vide passen met gemak twintig extra flipperkasten”, aldus Van de Sanden.

 


Dit ondernemersportret verscheen op zaterdag 25 februari in NRC Handelsblad. Kijk op mijn blog voor meer verhalen over startende ondernemers uit Rotterdam. Foto via Dutch Pinball Museum.