Meer studieplekken, groen én stopcontacten (FD)

De Erasmus Universiteit wordt ingrijpend verbouwd. Op 29 juni ging de Universiteitsbibliotheek, na twee jaar renoveren, open met een fuif.

 

Waar auto’s lange tijd geen strobreed in de weg werd gelegd, zwemt nu een zwaan in een rechthoekige vijver. Water klettert uit een rij fonteintjes. Het is lunchtijd op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit (EUR). Studenten verzamelen zich bij de met hout afgewerkte banken, in de zon.

Met een e-reader in zijn hand zit Haris Odosasic (27) half onderuit gezakt op de trap naast het Erasmus Paviljoen. De parkeergarage onder hem, volledig aan het zicht onttrokken, biedt plaats aan zo’n duizend auto’s. ‘Ik lunch hier vaak’, zegt de Duitse masterstudent. ‘De pizza’s van het restaurant zijn erg goed.’

Het paviljoen, het nieuwe hart van de campus, was een van de eerste gebouwen die werd opgeleverd als onderdeel van een ingrijpende renovatie. In de periode 2010-2020 wordt circa €320 mln uitgetrokken om de universiteit een internationale uitstraling te geven. Het gaat om de toevoeging van groen en studieplekken, nieuwbouw en de verduurzaming dan wel sloop van verouderde gebouwen.

Van bunker naar lichtinval

Deze donderdag bereikt de universiteit opnieuw een mijlpaal. Na een verbouwing van twee jaar gaat de Universiteitsbibliotheek (UB) officieel open. Kostenplaatje: €12 mln. De oude bibliotheek had veel weg van een bunker; de opgeknapte versie is van binnen vele malen lichter. In het dak zijn tientallen lichtkoepels aangebracht. Doordat kantoren aan de randen zijn weggehaald en boekenkasten verlaagd, hebben bezoekers een zo goed als vrij uitzicht.

 

De vloer lag bezaaid met stekkerdozen, net een spinnenweb

 

Belangrijk voor studenten is de toename van het aantal studieplekken van 600 naar 900. Elk bureau is uitgerust met twee stopcontacten. ‘In de oude situatie lag de vloer bezaaid met stekkerdozen, net een spinnenweb’, blikt UB-directeur Matthijs van Otegem (42) terug. Studeren kan hier, net als in het twee jaar eerder opgeleverde multifunctionele Polak-gebouw, tot middernacht. En in het weekend tot negen uur ‘s avonds. Driedubbelglas moet voor de nodige energiebesparing zorgen.

 

‘Kleinste campus van Nederland’

Het was hard nodig dat de campus op de schop ging. Het merendeel van de grauwe bouwwerken stamt uit de jaren zestig. ‘We hadden te maken met gebouwen aan het einde van hun latijn’, aldus Geert Gerritse (60), directeur real estate services van de EUR. ‘De campus moest een plek worden waar het fijn studeren, werken en wonen is.’

De EUR telt onderhand een kleine 26.000 studenten. Vooral het aantal buitenlandse studenten groeit. Met de vestiging van de Hogeschool Rotterdam erbij opgeteld, gehuisvest op hetzelfde terrein, wordt een krappe 25 hectare bevolkt door bijna 40.000 studenten. ‘We hebben de kleinste campus van Nederland’, vervolgt Gerritse. ‘En het begint steeds meer op een stad te lijken.’

Tot dusver heeft de universiteit de renovatie met eigen middelen gefinancierd. In de laatste fase, die een geschatte €150 mln kost, verwacht hij dat deels een lening bij de Staat nodig zal zijn.

 

Zoeven

De komende periode staat bol van de verhuizingen. Vijf gebouwen gaan tegen de vlakte. Het zestien verdiepingen tellende Tinbergen-gebouw, met daarop het neonverlichte logo van de universiteit, wordt van onder tot boven aangepakt. Zalenverhuurder de Faculty Club krijgt een geheel nieuwe zeventiende etage, opgetrokken uit glas, als onderkomen. Om risico’s te beperken, geeft de EUR grond in erfpacht uit aan commerciële partijen die extra studentenwoningen bouwen en exploiteren.

De geplande randweg zal de auto uiteindelijk zo goed als van de campus verdrijven. Het enige wat studenten dan nog horen, zijn de elektrische universiteitsbusjes die over zandkleurige paden zoeven.

 


Dit artikel verscheen op donderdag 29 juni in Het Financieele Dagblad.