Mijn beste verhalen van 2016

2016 was een druk journalistiek jaar. Met grote verhalen, maar ook kleine. Van voorpagina’s tot een wekelijkse rubriek. Vele duizenden woorden landden op papier en het web. Ook aan de commerciële kant is veel werk verzet. Voor verschillende opdrachtgevers en ondernemers schreef ik interviews, blogs, brochureteksten en digitale content.

Die combinatie van journalistiek en commercie zie ik nog altijd als een noodzakelijke. Dit heeft alles te maken met de tarieven die freelancers door kranten en tijdschriften opgelegd krijgen. Een artikel schrijven tegen een marktconform uurtarief is er helaas niet bij. Maar hee, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik schrijf nu eenmaal graag en stel nog liever kritische vragen. Goed om te weten: ik zorg er altijd voor dat het commerciële en journalistieke elkaar niet bijten.

Genoeg gezever, de kop boven het artikel belooft immers iets anders. Namelijk, mijn beste verhalen van dit jaar. Om het overzichtelijk te houden: een top-5, in willekeurige volgorde.

100 jaar Vreewijk

Tuindorp Vreewijk bestaat in 2016 honderd jaar, maar de feestvreugde wordt overschaduwd door bedreigingen. Voor de oorspronkelijke bewoners is de wijk na renovatie straks onbetaalbaar. Er is dan ook veel kritiek op rentmeester Woonstad, de corporatie die wil opknappen, maar daar te weinig geld voor (over) heeft. Voor NRC Handelsblad toog ik de wijk in en sprak met bewoners, bewonersorganisaties en de verhuurder. Met als centrale vraag: wie houdt het tuindorp betaalbaar?

De zeilschepen van Fairtransport

Vracht vervoeren over de oceaan met zeilschepen. Het klinkt als lang vervlogen tijden. Maar niets is minder waar bewijzen drie vrienden uit Den Helder. Samen richtten zij een aantal jaar geleden Fairtransport op. Met behulp van partnerrederijen financierden ze de restauratie van twee schepen. Ze vervoeren inmiddels duurzame producten, zoals koffie, thee en cacao, op pure windkracht. En het bijzondere is, ze draaien winst. Al is die van een bescheiden formaat.

Interview Volkert Engelsman

Hij gaf Albert Heijn, een van zijn vaste afnemers, een veeg uit de pan. Volgens Volkert Engelsman, de uitgesproken ceo van fruitimporteur Eosta, zit de supermarktketen in ‘de wurggreep’ van de oude economie. Namens het FD voerde ik, samen met een collega, een lang vraaggesprek op het kantoor in Waddinxveen. Daaruit blijkt dat de ‘idealistische, maar ook realistische’ ondernemer vindt dat er iets structureel fout zit in de prijs die de teler ontvangt en de (veel hogere) prijs die de consument uiteindelijk in Nederland betaalt voor groenten en fruit. Een vlieger die niet alleen opgaat bij de Appie.

Derde rampjaar voor fruittelers

Nederlandse fruittelers zijn allerminst blij met de Russische boycot van groenten en fruit uit Nederland. In augustus, vlak voorafgaand aan het oogstseizoen, sloegen perentelers alarm in het FD. Ik peilde de stemming bij een perenteler in Noord-Holland (reportage) en schreef een nieuwsverhaal over opnieuw een rampjaar voor de sector, het derde op rij.

Waar blijven de helden van techniek?

In de Rotterdamse haven en techniek liggen de banen voor het oprapen. Toch lukt het maar mondjesmaat de jeugd op dit spoor te zetten. Waarom dat zo is, zocht ik uit voor NRC Handelsblad. Ik sprak met opleiders Albeda, Zadkine en STC, de wethouder Onderwijs en een aantal leerlingen. Door meer samenwerking willen de partijen het tij keren.

 

Meer verhalen staan op mijn blog en portfolio.