PDOJ-lichting #29 is van start

Noem het een goed voornemen. Ieder jaar, net na de jaarswisseling, start een nieuwe lichting PDOJ.

 

Dat is de in het journaille gangbare term voor deelnemers van de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek te Rotterdam. Voor het tweede jaar op rij vertolk ik de functie van praktijkdocent, na de opleiding zelf in 2014 te hebben afgerond.

Zestien journalisten in spe zijn er. De jongste 22, de oudste 49. De een met meerdere carrières achter zich, de ander vers uit de collegebanken. Wat ze gemeen hebben, is dat ze in vijf maanden op de Erasmus Universiteit worden klaargestoomd voor de ultieme proef: een driemaandenstage bij een van de aangesloten dagbladen – van de Volkskrant tot De Limburger. In aanloop gaat het om fouten maken, nieuws vinden, leren pitchen en veel, vooral heel veel feedback om de oren krijgen. Daarom wordt de PDOJ, opgericht in 1989, ook wel een commando-opleiding genoemd.

Dag vriendjes

Het is geen gemakkelijke reis, weet ik uit ervaring. Want waar vind je in hemelsnaam zoiets als nieuws? Hoe kom je tot een originele invalshoek? Hoe schrijf je een goed journalistiek verhaal? Mijn docent destijds, Hans Maas, zei altijd hardop lachend dat echte journalisten maar weinig vrienden overhouden aan het einde van de rit. Je moet immers over alles en iedereen kunnen en willen schrijven. Daar maak je geen vrienden mee.

Afijn, over vijf maanden volgt hier weer een update. Als ze alle zestien veilig en wel op stage zijn. Benieuwd wat zich ondertussen in het redactielokaal afspeelt? We maken nieuws en publiceren in onze eigen opleidingskrant, Randstad Vandaag. Dit jaar voor het eerst volledig digitaal én in een geheel nieuw jasje.

Van plan om zelf journalist te worden? Dan moet je echt even een kijkje nemen op de website van de PDOJ (link), onderdeel van de Erasmus Academie. De opleiding duurt acht maanden in totaal.