Rotterdamse broedplaats Sugu overhoop met huurders (FD)

Het rommelt bij bedrijvenbroedplaats Sugu in Rotterdam. Twee jaar na de start hebben verschillende huurders het pand in het Merwe-Vierhavengebied uit onvrede of met ruzie verlaten. Een aantal van hen dreigt met juridische stappen.

 

Zowel (oud-)huurders als personen die betrokken waren bij de in het pand gevestigde nachtclub De Fruithaven verwijten de beheerder van Sugu contractbreuk. Ook zouden er nog veel onbetaalde facturen zijn.

Bron: FD.nl

Om betalingen alsnog gedaan te krijgen, zijn twee partijen afgelopen week naar de rechter gestapt. Zij hebben het faillissement van Sugu Club aangevraagd – een van de bv’s vallend onder Sugu Holding. Pogingen om te schikken zijn op niets uitgelopen, zegt Fela Donker, de gewezen oprichter en directeur van De Fruithaven. Hoewel het met €25.000 om een relatief kleine vordering gaat, is de escalatie illustratief voor de gang van zaken bij het gebouw voor startende bedrijven. Tim de Visser van cateraar VanChefs claimt een ton, onder meer vanwege het plaatsen van een volledig uitgeruste horecakeuken. Hij verliet Sugu na een conflict.

En dan is er nog de gemeente Rotterdam die fors investeerde in het gebruiksklaar maken van het pand. De rekening voor het brandveilig maken, de elektrische- en werktuigbouwkundige installaties gingen naar de gemeente. Hoeveel geld daarvoor gereserveerd is, wil een woordvoerder niet zeggen. Maar duidelijk is dat het om tonnen gaat.

Nieuwe maakindustrie

Hoe anders was het in 2015. Het jaar waarin Sugu vol ambitie en in een wolk van media-aandacht neerdaalde in het havengebied. Sugu was een van de eerste die de schoonheid van de industriële panden en verlaten terreinen zag. In een ver verleden stond er een gasfabriek. Om de hoek lag de beruchte tippelzone de Keileweg.

De stad heeft het bestemmingsplan voor het gebied sindsdien ingrijpend gewijzigd. De 260 hectare inclusief havenbekkens moeten uitgroeien tot een broedplaats van nieuwe bedrijvigheid. Met steun van de gemeente betrok Sugu de werkplaats van de voormalige E.On-centrale. Het moest een plek worden waar de circulaire economie tot wasdom kon komen, waar een nieuwe maakindustrie zou ontstaan en waar ruimte moest zijn voor mensen die buiten het arbeidsproces vallen. Ruim twee jaar later is veel van dit enthousiasme verdwenen.

Alle mede-initiatiefnemers en -aandeelhouders hebben zich inmiddels uit de onderneming teruggetrokken en ook een deel van de huurders van het eerste uur is weg. Er zijn veel wisselingen onder de huurders, desondanks blijft de leegstand relatief beperkt.

Bron: FD.nl

De kritiek richt zich op gebouwbeheerder Gilbert Curtessi, een van de initiatiefnemers van Sugu en momenteel enig aandeelhouder. Guus Balkema van 010Works vertrok ruim een jaar terug bij de broedplaats die hij mede-opgericht heeft. Als opgaaf van reden spreekt hij van een ‘niet te overbruggen verschil van inzicht’ over de koers met de toenmalige aandeelhouders. Balkema droeg al zijn aandelen aan Curtessi over. Dat deden ook Sugu-oprichters Peter Wolf en René Ritmeijer.

‘Een soort circus’

‘Curtessi krijgt het voor elkaar om iedereen tegen zich in het harnas te jagen’, aldus een ingewijde. Dat blijkt ook uit gesprekken met (oud-)huurders en instanties, eveneens op voorwaarde van anonimiteit. De aanpak van de beheerder wordt omschreven als ‘grillig’. Huurders spreken van ‘een soort circus’ waarbij hij gevraagd en ongevraagd bij bedrijven binnenloopt en zich bemoeit met de bedrijfsvoering. Het is ingewikkeld om afspraken met hem te maken, klinkt het. Het niet nakomen ervan is een veelgehoord verwijt.

Zonder uitzondering beklagen zittende en vertrokken huurders zich over de staat van het havenindustriële pand. Problemen rond de brandveiligheid werden pas deze zomer verholpen, zegt Maarten Logtenberg van 3D-printerfabrikant CEAD. ‘De brandweer dreigde heel het pand op slot te gooien omdat een oplossing uitbleef. Tot vlak voor de deadline was het niet duidelijk of wij op zoek moesten naar een ander gebouw.’ De gemeente moest recent bijspringen om de problemen op te lossen.

Ondanks de perikelen is Logtenberg te spreken over de groei van zijn onderneming binnen de muren van Sugu. De omzet is twee achtereenvolgende jaren verdubbeld, het aantal werknemers liep op tot acht. Oud-huurder Eline Mertens van de inmiddels bij Sugu vertrokken windturbinemaker Windchallenge zegt: ‘Het is een mooi initiatief, maar het heeft niet voor iedereen goed uitgepakt.’

Bron: FD.nl

Nieuwe investeerder

Een nieuwe investeerder kan de rust mogelijk laten terugkeren. Volgens Paul Verwater, tot 2013 directeur-eigenaar van de gelijknamige Rotterdamse tankbouwer Verwater, heeft zowel de formule als de locatie ‘grote potentie’. Maar voordat hij instapt, zo reageert hij per e-mail, ‘moeten er eerst nog een aantal zaken op een rij worden gezet en diverse afspraken worden gemaakt.’

De toekomst van het Merwe-Vierhavengebied, en daarmee Sugu, hangt sterk samen met de recent gestarte sanering van 200.000 kubieke meter verontreinigde grond. Een erfenis van de gasfabriek die er stond. Gebiedsmanager Isabelle Vries van het Havenbedrijf ziet toe op de monsterklus van €50 mln. Over Sugu heeft ze het niet graag. Ze heeft weet van de ‘aanloopproblemen’ maar benadrukt liever de kansen. ‘De marktvraag naar bedrijven die zich bezighouden met nieuwe technieken als 3D-printen, lasersnijden en drones is enorm.’

 


Verschenen op maandag 6 november in Het Financieele Dagblad. Artikel in samenwerking met Rutger Betlem (Twitter).