Start-up Kitchen (FD)

FD Morgen, het weekendkatern van Het Financieele Dagblad, belicht iedere zaterdag een veelbelovende start-up. Het is een kijkje in de keuken bij ambitieuze ondernemers. Welke problemen hebben ze overwonnen? Zijn er aanpassingen in de oorspronkelijke strategie gedaan? Wat zijn de verdere plannen?

 

Het interview met de oprichter(s) van een start-up duurt meestal anderhalf tot twee uur. Alles komt dan aan bod. Van financiën, investeerders en uitdagingen tot ontstaansgeschiedenis, gemaakte fouten en groeiplannen.

Liqal, Breda

In Breda wordt door Liqal gebouwd aan onze toekomst. Hoewel de start-up pas vier jaar meedraait, worden er technische hoogstandjes ontwikkeld. De twaalf medewerkers zijn namelijk druk met ontwerp, bouw, installatie en onderhoud van lng- en waterstoftankstations. Brandstoffen van de toekomst, zeg maar. Oh ja, ze maken ook liquefactie-installaties. Juist, ja: lezen dus maar.

Op donderdag 23 augustus 2018 verscheen dit verhaal bij het FD.

Taxi2Airport, Amsterdam

Taxi2Airport, een marktplaats voor luchthaventransfers, wil hard groeien in het buitenland. De twee directeuren hebben haast, want ook andere spelers ruiken kansen. Een van de dilemma’s: ‘Hoe zorg je dat het team niet harder groeit dan de business, en vice versa?’

Op zaterdag 16 juni 2018 stond dit verhaal in het FD.

Green Basilisk, Delft

Dankzij een investering van ruim € 1 mln eind 2017 heeft Bart van der Woerd voorlopig geen geldzorgen. Hij wil zijn bedrijf Green Basilisk, dat beton zelfherstellende eigenschappen meegeeft, gecontroleerd laten groeien. Dat betekent ook ‘nee’ zeggen tegen nieuwe klanten, vooral uit het buitenland.

Zaterdag 26 mei 2018 stond dit verhaal in Het Financieele Dagblad.

Twickto, Lutten

Je moet wel lef hebben om een nieuw constructiespeelgoed op de markt te brengen. Want al snel kom je Lego, K’nex en wat niet meer tegen in het winkelschap. Robin de Wilde heeft met zijn Twickto grootse plannen. Na Intertoys in Nederland en België wacht verdere uitbreiding in Europa. De plannen liggen zelfs klaar om naar China te gaan. Niet om te produceren – want dat gebeurt gewoon in Nederland – maar om te verkopen.

Het verhaal van Twickto lees je in Het Financieele Dagblad van zaterdag 28 april 2018.

Sustainer Homes, Utrecht

De oprichters van Sustainer Homes richtten zich eerst op de productie van bouwpakketten voor duurzame woningen. Gaandeweg ontdekte het jonge architectenbedrijf dat het beter werkt om alleen de bouwinformatie te leveren, waarna anderen de houten huizen produceren en neerzetten. Inmiddels staat het verdienmodel als een huis en lonkt internationale expansie.

Het verhaal van Sustainer Homes lees je in Het Financieele Dagblad van 10 maart 2018.

Framer, Amsterdam

Bij Framer wordt er bij gebrek aan ruimte vergaderd aan de keukentafel. De bedenkers van de ontwerptool voor online applicaties haalden eind 2017 een smak geld op. Daarmee willen ze de grote groei financieren. Ontwerpers overal ter wereld gebruiken Framer. Zo bouwde Uber zijn belangrijkste uiting, de taxi-app, volledig met de software ontwikkeld aan de Amsterdamse Singel.

Het volledige verhaal van Framer lees je in Het Financieele Dagblad van 27 januari 2018.

BitSensor, Eindhoven

De twee jonge oprichters van BitSensor hebben open-source software ontwikkeld waarmee ze de webapplicaties van klanten beschermen. Denk aan internetbankieren, verzekeraarsportalen en salarisadministraties. Hun benadering verschilt van die van andere online beveiligers. BitSensor draait in de applicatie zelf en herkent hackersbewegingen in een vroeg stadium. Daarvoor heeft de software slechts vijf milliseconden nodig, zo is de belofte.

Hun verhaal lees je in Het Financieele Dagblad van 25 november 2017.