Vliegende start voor ‘knip’ vol foefjes (NRC)

De een pas afgestudeerd, de ander bijna. Samen met partner nummer drie zijn ze hard op weg naar een jaaromzet van een miljoen euro. Wat meteen duidelijk maakt dat het eind 2015 door Olivier Momma (23) en Rick Scharnigg (24) opgerichte Ekster Wallets een vliegende start kent. De markt voor ‘slimme’ portemonnees ontwikkelt zich in rap tempo, zien ze.

Kickstarter hielp de jonge Rotterdamse ondernemers op weg. Het plan om via dit bekende crowdfundingplatform 15.000 dollar (ruim 14.000 euro) startkapitaal op te halen, pakte namelijk radicaal anders uit. „We zaten ineens met een zak geld van ruim drie ton en een hoop portemonnees om te maken”, zegt Momma. Van de eerste partij van 10.000 stuks is inmiddels ruim driekwart verkocht.

 

Volgsysteem

Momma en Scharnigg richten zich op jonge, werkende professionals. Die houden niet van zeulen met spullen. Bovendien moet wat ze meedragen naar behoren functioneren en er tiptop uitzien.

Ekster Wallets kwam met twee dunne, leren portemonnees voor plastic betaalkaarten en wat briefgeld. Die zijn voorzien van technische foefjes als een volgsysteem, een omhulsel tegen skimmen en een mechaniek waardoor de kaarten trapsgewijs opveren.

 

We zaten ineens met een zak geld en een hoop portemonnees om te maken

 

Via de webwinkel op Indiegogo – een ander groot platform voor crowdfunding – gaan de ‘Senate’ en ‘Parliament’ inmiddels de wereld over. Goed voor bijna de helft van de afzet zijn de Verenigde Staten, gevolgd door Groot-Brittannië, Australië en Canada.

 

Globetrotters

Aan grensoverschrijdende samenwerkingen is evenmin gebrek. De ontwerper zit in Taiwan, geproduceerd wordt in China. „‘s Ochtends bellen we met het Oosten”, grapt Scharnigg, „‘s middags met New York en ‘s avonds met Los Angeles.” In deze miljoenenstad zit het hoofdkantoor van Indiegogo, waar veel contact mee is.

In 2017 willen ze honderdduizend portemonnees verkopen.

Het aanbod wordt ondertussen uitgebreid: er komt een beschermhoes voor de nieuwste iPhone, waarin behalve een betaalkaart een extra simkaart past. Ook in ontwikkeling is een laptophoes, met een zeer aaibaar stofje aan de binnenkant.

 


Dit ondernemersportret verscheen op vrijdag 2 december 2016 in NRC Handelsblad, Rotterdamkatern. Eerder schreef ik over Omnigen, Studio Mals en Monocrafft. Lees hier verder. Foto via Ekster Wallets.