Interview: Ramon Sinkeldam (KTC)

Ieder kwartaal interview ik voor tijdschrift koffieTcacao een meer of minder bekende Nederlander of Vlaming over zijn band met koffie, thee dan wel cacao.

 

Wielrenners en goede koffie zijn een match made in heaven, bewijst ook Ramon Sinkeldam. De 30-jarige prof die in 2017 Nederlands kampioen werd, blijkt thuis op zijn Rocket R58 een prima bakkie te zetten. “Soms lukt het niet. Dan word ik he-le-maal gek.”

 

Wat is het verhaal achter de espressomachine die je hebt staan?
“Met Sunweb (zijn vorige wielerploeg, red.) reden we in 2017 een bijzonder goede Tour de France. Michael Matthews won de groene trui plus twee ritten. Warren Barguil won twee ritten en de bolletjestrui. Zoiets ga je van je leven niet meer meemaken. Matthews gaf al zijn ploegmaten een cadeau als blijk van waardering: een Rocket R 58. Aan één kant staan onze acht namen rond de kaart van Frankrijk. Heel gaaf.”

Een echte koffiedrinker was je eerder niet, vernamen we.
“Een paar duizend euro betalen voor een machine, daar had ik zeker geen zin in. Maar als je er eentje krijgt, dan ben je natuurlijk gek als je die niet gebruikt. Omdat ik niks wist van koffie ben ik met Cees Bol, een collega-wielrenner, naar een kennis van hem met een koffiezaak gegaan. Die wilde ons wel een koffiecursusje geven. We hebben ook melk leren opschuimen en schenken.”

Dit jaar fiets je wederom voor het Franse Groupama-FDJ. Nu staan Fransen niet per se bekend om hun goede koffie. Hoe is dat bij de ploeg?
Na een glimlach volgt een bescheiden “wel okay”. “We hebben van die Jura’s (een volautomaat, red.). Tijdens het ontbijt staat er eentje, en in de bus. Tegenwoordig zijn er ploegen die echte espressomachines meenemen.”

Het is een dingetje hè, wielrenners en goede koffie.
“Veel renners zijn ermee bezig, ja. Het draait zelfs een beetje door, vind ik. Sommige jongens brengen eigen handmalers mee naar wedstrijden. Zelf neem ik binnenkort een percolator mee op trainingskamp, om te testen. En ik heb een handmaler gekocht, een hele luxe. Zo gaat het steeds een stapje verder. Maar het moet me geen tien minuten kosten om een koffie te zetten. Daar ben ik na een training of wedstrijd te moe voor.”

Ga je van koffie nou echt harder trappen?
“Van cafeïne. Dat is vooral handig in het midden of richting de finale van de wedstrijd. Als je dan een cafeïnepil of een -gelletje neemt, dan heeft dat echt effect. Maar als je tien koppen koffie per dag drinkt, dan doet het op een gegeven moment weinig meer.”

Zelf heb je koffie uit Rotterdam op de molen staan. Hoe is dat zo gekomen?
“Die kennis met een koffiezaak schonk Man met Bril-koffie. Toen heb ik…

 


Verder lezen? koffieTcacao (nummer #30) haal je bij de betere tijdschriftenzaak en boekwinkel, of geef jezelf een cadeautje via de website. De foto’s van Ramon zijn gemaakt door Jurriaan Huting. Ook sprak ik met worstenmaker en Parool-columnist Samuel Levie.